Danskt grisköttKälla
Köp inte danskt griskött
Ledare
Danska grisuppfödare har medvetet avlat fram suggor så att de ska föda allt större kullar. En konsekvens av denna manipulation av naturen är att många smågrisar föds svaga och inte orkar dia. De blir olönsamma och måste därför bort.
– Det mest skonsamma sättet att ha ihjäl spädgrisar är att ta dem i bakbenen och slå dem i golvet, säger Hans Aarestrup, direktör för Danske Svineproducenter, till SR:s Ekoredaktion.
Uppskattningsvis dödas en halv miljon kultingar på detta sätt varje år. Först skapar de suggor som kan föda stora kollar, sedan slår de ihjäl ”överskottet”. Logiken haltar svårt.
I en branschtidning resonerar köttproducenterna om det kan vara en win-win-situation att slå ihjäl grisar redan vid födseln. Svaret är ja, en gård med tusen suggor kan tjäna en halv miljon danska kronor om året på den metoden.
Dansk grisproduktion har fullständigt glömt bort att det är levande individer det handlar om. Ekonomisk vinning är det enda som gäller, och då kommer djurskydd och etik i andra hand. Då kan man till och med göra kalkyler på om det är lönsamt att slå ihjäl alla nyfödda grisar under ett kilo.
Danmark följer inte det två år gamla EU-direktivet. Grisarna har inte det utrymme de har rätt till. De får stå i bås i stället för att gå lösa och de saknar ofta tillgång på strö.
Grisar kastreras utan bedövning, men från 2018 ska de få smärtlindring. Svansar klipps av, trots att det är förbjudet.
Sjuka djur separeras inte från friska. I stället petar producenterna i grisarna tre gånger så mycket antibiotika som svenska uppfödare. Resultatet är att det säljs danskt griskött med resistenta MRSA-bakterier i svenska butiker, något som på sikt är ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa.
Enstaka butiker har redan bojkottat det danska fläsket, och det ska de ha all heder av. De stora livsmedelskedjorna Coop, Ica och Axfood fortsätter dock att importera stora mängder.
Konsumenterna får använda sin makt och styra åt rätt håll. Utvecklingen är positiv. De tre första kvartalen i fjol minskade importen av griskött från Danmark med elva procent. Trenden ser ut att hålla i sig, och ännu fler väljer förhoppningsvis bort danskt kött efter det senaste avslöjandet.
Det svenska grisköttet är lite dyrare än det importerade, men köp lite mindre så blir det ändå inte dyrare. Det finns en annan fördel med det. Livsmedelsverket rekommenderar att vi konsumerar mindre rött kött, ändrade kostvanor är bra för människorna.
Köp inte danskt griskött, köp svenskt och ät lite mindre i stället.